Годишната нетна миграция във Великобритания достигна рекордно високо ниво от 606

...
Годишната нетна миграция във Великобритания достигна рекордно високо ниво от 606
Коментари Харесай

Великобритания се задъхва от рекордна миграция

Годишната чиста миграция във Англия достигна рекордно високо равнище от 606 000 души през предходната година, съобщава " Ройтерс ".

Официалните калкулации оказват напън върху английския министър председател Риши Сунак, който даде обещание да понижи тези числа.

Увеличението се дължи на притока на жители на страни отвън Европейския съюз, измежду които бежанци по визовите схеми на английското държавно управление за Украйна и хора, мигриращи с цел работа и обучение, показват от Службата за национална статистика.

Високите равнища на легална миграция от дълго време са водеща тематика в политическия дискурс на Англия, като именно този въпрос беше един от главните мотори за референдума за Брекзит през 2016 година

В продължение на повече от десетилетие няколко държавни управления, водени от консерваторите, обещаваха да понижат миграцията, определяйки за цел чиста цифра под 100 000.

Данните на Службата за национална статистика обаче демонстрират, че към края на декември 2022 година общо 606 000 души са пристигнали в страната за година.

" Основните аргументи за този растеж са хората, идващи в Обединеното кралство от страни отвън Европейски Съюз за работа, образование и с филантропична цел, в това число идващите от Украйна и Хонконг ", съобщи Джей Линдъп, шеф на Центъра за интернационална миграция към Службата за национална статистика.

По негови думи има доказателства, че имиграцията се е забавила през последните месеци.

Предишни данни, обхващащи годината, приключваща през юни 2022 година, регистрираха чиста цифра от 504 000, като след това това беше поправено нагоре - също до 606 000 души.

Лидерите на акцията за Брекзит твърдяха, че напускането на Европейския съюз ще даде на Англия по-голям надзор върху границите ѝ, а мнозина, които гласоподаваха " за " напускането на Съюза, показаха високата миграция и натиска, който съгласно тях тя оказва върху публичните услуги, като фактор за решението им.

През последните години обаче Англия вкара визови схеми за жители от Украйна и някогашната колония Хонконг, откакто предприятия в браншове като инженерство, строителство и кетъринг приканиха държавното управление да им разреши да наемат интернационален личен състав.

Нетната миграция във Англия през 2015 година - годината преди референдума, възлизаше на 329 000 души.

Сунак даде обещание да понижи легалната миграция, без да показва съответна целева цифра. По-рано тази седмица държавното управление заяви, че ще анулира правото на някои интернационалните студенти да водят членове на фамилията си в страната.

Сунак даде обещание да се оправи и с нелегалната миграция, след като през последните години десетки хиляди хора дойдоха в страната, прекосявайки Ламанша с лодки.

Бившият английски министър председател Борис Джонсън реализира договореност за изпращане в африканската страна Руанда на десетки хиляди мигранти, доста от които са пътували от Афганистан, Сирия или други страни, обхванати от война.

Това решение обаче бе обжалвано пред съда, откакто първият плануван полет за депортиране беше блокиран от предписание в последния миг, издадено от Европейския съд по правата на индивида. То беше постановено за законно от Върховния съд на Лондон през декември, само че съперниците му се пробват да апелират тази присъда.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР